Proefinterviews

Om de beleving van eten bij de alleenstaande 65-plussers te kunnen onderzoeken is er een interview ontwikkeld. In eerste instantie was het de bedoeling om gestructureerde interviews te gaan uitvoeren.

De hoofdvraag van het project is:

“Wat is de invloed op de beleving van het eten bij kwetsbare 65-plussers?”

De deelvragen bij deze hoofdvraag zijn:

Wat is belangrijk voor de kwaliteit van eten?
Wat is de invloed van de verschillende smaken op de beleving van eten?
Wat is het belang van sfeer tijdens het eten?
Wat voor effect heeft sociaal contact tijdens het eten op de eetgewoonte?

De hoofdvraag is een open vraag waarbij elke oudere een heel ander antwoord op zou kunnen geven. Daarom is er toch voor semigestructureerde  interviews gekozen zodat de antwoorden van de ouderen zo min mogelijk gestuurd kan worden. Er zijn wel thema’s bedacht als basis bij elke thema is er een vraag bedacht.

De interviews zijn eerst getest bij een lunch van deelnemers met EET met je hart. Het was een gezellige lunch waarbij we ook mee mochten eten. Hieruit bleek dat er een aantal vragen moeilijk te beantwoorden waren voor de ouderen.  Op basis van de bevindingen is de vragenlijst aangepast. Deze vragen heb ik daarna getest bij mijn opa. Hierna zijn er nog twee kleine veranderingen doorgevoerd en is de definitieve vragenlijst opgesteld.

Wij zijn er klaar voor nu is het nog wachten op de cliënten.